WITAMINA C
Dziś kilka słów o temacie rzeka- Witamina C.
Witamina C (kwas askorbinowy) to związek, którego
właściwości są wykorzystywane nie tylko w medycynie. Witamina C znalazła
zastosowanie także w kosmetyce. Jednak od lat jest słynna przede wszystkim z
tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie, że kwas askorbinowy jest
skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (także
skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciw nowotworowo.
Witamina C - objawy niedoboru
Niedobór witaminy C w organizmie może przyczynić się do
osłabienia naczyń włosowatych, a także doprowadzić do rozwoju niedokrwistości, gdyż związek ten zwiększa wchłanianie żelaza. Ponadto może dojść do rozwoju
szkorbutu, chorób wywołanych oksydacyjnymi uszkodzeniami wolnych rodników,
astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach. W związku z tym objawami niedoboru
witaminy C będą:
· - osłabienie, szybkie męczenie się
· - brak apetytu
· - skłonność do występowania siniaków
· - rozpulchnione i krwawiące dziąsła
· - trudności w gojeniu się ran
· - bóle mięśni i stawów
Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta
przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, zaburzeń
czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób starszych, z nadciśnieniem
tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu
oraz u kobiet w ciąży i karmiących.
Witamina C -
przedawkowanie
Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, a co za
tym idzie - nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i
potem. W związku z tym trudno ją przedawkować. Jeśli jednak jej dzienne
spożycie przekroczy 1000 mg, mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe (bóle
brzucha, nudności, wymioty, biegunka) i wysypka skórna. Ponadto duże dawki
kwasu askorbinowego mogą powodować odkładanie się kamieni w układzie moczowym.
Duże dawki witaminy C przyczyniają się do zakwaszenia moczu. Kwaśny odczyn
moczu może powodować wytrącanie się moczanów i cystynianów, a w konsekwencji
tego do powstawania kamieni nerkowych
Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga układ krwionośny
Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co
zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Hamuje
także utlenianie „złego” cholesterolu LDL, a co za tym idzie – doprowadza do
zmniejszenia patologicznych zmian miażdżycowych.
Kwas askorbinowy ma również zastosowanie w leczeniu
nadciśnienia, gdyż udowodniono, że witamina C bierze udział w regulacji
ciśnienia tętniczego.2 Witamina C wspomaga także wchłanianie żelaza (co
zwiększa jego przyswajalność), a także uczestniczy w wytwarzaniu krwinek
czerwonych, co może uchronić przed wystąpieniem anemii.
Z kolei z badań przeprowadzonych w ramach projektu
„Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem” (European Prospective
Investigation into Cancer – EPIC) wynika, że witamina C może także zmniejszyć
ryzyko udaru mózgu aż o 42 proc. Naukowcy na łamach „American Journal of
Clinical Nutrition” wykazują, że podwyższony poziom witaminy C we krwi (wyższy
niż 66 mikromoli/litr) miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn
i kobiet w wieku 40-79 lat, którzy w ramach projektu byli obserwowani przez 10
lat.
Dodatkowe informacje:
Witamina C (kwas askorbinowy) w walce z nowotworem
Jak przekonują naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w
Kansas, których wyniki badań zostały opublikowane w „Science Translational
Medicine”, dożylne podawanie dużych dawek witaminy C razem z lekami
przeciwnowotworowymi może nie tylko w znaczący sposób przyśpieszyć zabijanie
komórek nowotworowych, lecz także przyczynić się do złagodzenia toksycznych
efektów ubocznych chemio- i radioterapii. Naukowcy podkreślają jednak, że taki
efekt można osiągnąć, podając witaminę C w zastrzykach, bo dzięki nim działała
ona szybko i dociera do miejsc, w których jest najpotrzebniejsza. Doustne podawanie
witaminy C nie dało podobnych efektów w terapii.
Inni badacze dodają, że witamina C może przyczynić się do
spowolnienia procesu tworzenia przerzutów. Zaznaczają także, że niezwykle
istotną ze względu na ochronę przeciwnowotworową właściwością witaminy C jest
wzmacnianie funkcjonowania układu odpornościowego. Kwas askorbinowy zwiększa
bowiem aktywność komórek NK (natural killer) oraz limfocytów T i B, które są
zaangażowane nie tylko w zwalczanie patogenów, ale również w proces eliminacji
komórek nowotworowych.
Badania te są jednymi z wielu, które od lat 70. XX wieku
prowadzi się w celu sprawdzenia, czy witamina C może wspomóc leczenie raka.
Jednak żadne z nich nie daje podstaw do traktowania tej substancji jako leku
przeciwnowotworowego. Jak podkreśla prof. Jacek Jassem, specjalista w
dziedzinie radioterapii onkologicznej i onkologii klinicznej, Amerykańska
Agencja ds. Leków i Żywności kwalifikuje witaminę C jako suplement diety,
natomiast nie widzi dla niej jakiekolwiek roli w leczeniu nowotworów czy innych
chorób.
Witamina C - gdzie
jest jej najwięcej?
1. Acerola - od 1000 do 4500 mg/100 g
2. Camu camu - wg różnych źródeł 1230 mg - 2061.01 mg/100 g
3. Dzika róża - 250-800 mg/100 g
4. Rokitnik - 200-315 mg/100g
5. Czarna porzeczka - 150-300 mg/100 g
W pierwszej dziesiątce najlepszych źródeł witaminy C
znajdują się także natka pietruszki, czerwona papryka, dereń, chrzan,
brukselka, berberys.
Zapotrzebowanie na
witaminę C (kwas askorbinowy)
Człowiek nie wytwarza witaminy C, w związku z tym musi ją
dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów. Według
specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zapotrzebowanie na kwas
askorbinowy wynosi średnio 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg dziennie u kobiet
i 90 mg dziennie u mężczyzn. Jednak niektórzy badacze polecają podawanie
większych dawek - nawet 200 mg na dobę.
Ja osobiście stosuje 2-4g/ dobę. Rozpuszczam 1 łyżeczkę
kwasu askorbinowego lewoskrętnego w małej szklaneczce chłodnej wody. Taka jest moja osobista tolerancja na witaminę
C. Stosuję ją zawsze wieczorem, kilka godzin po kolacji. Ponadto przynajmniej
co kwartał wykonuję wlewy dożylne, 7,5 g witaminy C rozpuszczone w 250 ml soli
fizjologicznej. Zawsze jest to 3-dniowa akacja.
3 wlewy w 1 dniu.
Mogę, śmiało powiedzieć, że na pewno witamina C nie szkodzi.
A to jest sukces!
Komentarze
Prześlij komentarz