CYNK
Kolejne informacje na temat ważnego mikroelementów.
Cynk - objawy niedoboru w organizmie
Do najczęstszych symptomów świadczących o niedoborze cynku
należą:
· - brak apetytu,
· - suchość w ustach,
· - choroby skóry,
· - zmniejszenie libido,
· - podatność na infekcje wirusowe,
· - utrata smaku i węchu,
· - pogorszenie pamięci,
· - wypadanie włosów,
· - łamliwość paznokci,
· - uczucie znużenia,
· - zmniejszenie tolerancji na alkohol.
Cynk - właściwości
Cynk jest mikroelementem potrzebnym do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów
nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu
insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i
jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób
w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji
tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego.
Poza tymi właściwościami, cynk:
Poza tymi właściwościami, cynk:
- pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty,
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,
- jest naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami,
- wzmacnia odporność, pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,
- poprawia sprawność intelektualną,
- zapobiega demencji,
- wspomaga leczenie depresji,
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem i zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach,
- wpływa korzystnie na płodność,
- reguluje miesiączkowanie,
- przeciwdziała chorobom prostaty,
- wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy,
- łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej,
- przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry,
- jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego (składnik diety na trądzik), poparzeń, wyprysków,
- wzmacnia włosy i paznokcie.
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,
- jest naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami,
- wzmacnia odporność, pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,
- poprawia sprawność intelektualną,
- zapobiega demencji,
- wspomaga leczenie depresji,
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem i zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach,
- wpływa korzystnie na płodność,
- reguluje miesiączkowanie,
- przeciwdziała chorobom prostaty,
- wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy,
- łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej,
- przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry,
- jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego (składnik diety na trądzik), poparzeń, wyprysków,
- wzmacnia włosy i paznokcie.
Cynk w jedzeniu
Zalecane dzienne spożycie cynku waha się od 4 do 15 mg.
Podczas gdy niemowlętom wystarczy mniejsza ilość związku, nastolatkowie i osoby
dorosłe powinny włączać do diety większe jego ilości. Produkty zawierające cynk
to przede wszystkim małże, ostrygi wędzone, zarodki pszenne, wątroba wieprzowa,
pieczeń wołowa, migdały, fasola, węgorz, groszek zielony. Zdrowa żywność,
bogata w cynk, jest niezbędna dla naszych włosów. Pragniemy, aby były piękne,
zdrowe i lśniące? Włosy są naszym barometrem zdrowia.
Jeżeli są problemy ze zbilansowaniem diety i doświadczasz
takich objawów, jak obniżenie odporności, łamliwe włosy i paznokcie, być może
niezbędna będzie suplementacja cynku odpowiednimi preparatami. Pomocne będą
zioła, m.in pokrzywa i łopian, których działanie przywróci twoim włosom zdrowy
wygląd.
Wchłanianie cynku bywa utrudnione, jeśli spożywamy
alkohol, cukier i otręby, produkty wzbogacane w miedź i żelazo. Na niedobór
cynku narażone są osoby z chorobami alkoholowymi, wegetarianie, makrobiotycy,
amatorzy słodyczy, sportowcy. Dlatego trzeba jeść zdrowe jedzenie zawierające
cynk, a włosy i paznokcie będą mocne.
Komentarze
Prześlij komentarz