WITAMINA B
O witaminie B to można elaborat
pisać. Jest jedną z najważniejszych witamin. Oczywiście rzadko kto o niej wspomina,
więc czas rozpocząć dobry PR.
Witamina B jest rozdzielona na rożne
podgrupy i każda z nich posiada swoje właściwości prozdrowotne!
1. Witamina B1(tiamina)
2. Witamina B2(ryboflawina)
3. Witamina B3(niacyna)
4. Witamina B5(kwas pantotenowy)
5. Witamina B6
6. Witamina B7(biotyna)
7. Witamina B9(kwas foliowy)
8. Witamina B12(kobalamina)
Zacznijmy od B1. Dzięki niej
jeszcze chodzę! Witamina B1 została wyodrębniona jako pierwsza z grupy witamin
B. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie więc nie może być magazynowana w
organizmie. Witamina B1 bierze udział w metabolizmie węglowodanów i białek.
Stanowi również ko-faktor w procesie powstawania ATP- głównego źródła energii
dla pracujących mięśni. Tiamina uczestniczy także w tworzeniu neuroprzekaźników
oraz procesie przewodnictwa nerwowego - dlatego jej odpowiedni poziom jest
konieczny dla zdrowia układu nerwowego.
Witamina B1 - Skutki niedoboru
1. choroba beri-beri
2. spadek apetytu
3. spadek wagi
4. bezsenność
Witamina B1 pełni wiele funkcji w
organizmie, jednak najważniejsze z nich to pomoc w :
- prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- utrzymaniu prawidłowych funkcji
psychologicznych,
- prawidłowym funkcjonowaniu serca,
- oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego
metabolizmu energetycznego.
Dodatkowo witamina B1 zmniejsza
dolegliwości bólowe, zwłaszcza przy bolach kręgosłupa lędźwiowego. Ostatnio
wyczytałam, że to MIT, a jednak. Mogę śmiało powiedzieć, że u mnie działa.
Dzięki temu, że zażywam nie bolą mnie ani korzonki ani kręgosłup lędźwiowy.
Stąd ja uważam, że to NIE MIT.
Zapotrzebowanie witaminy B1
Zapotrzebowanie na witaminę B1
wynosi 1,0 -1,5 mg dziennie, przy czym u sportowców spożywających duże ilości
węglowodanów jej spożycie powinno wzrosnąć.
Najbogatsze źródła witaminy B1
·
wieprzowina, wołowina, podroby
·
płatki owsiane
·
groszek
Witamina B1 - Zastosowanie w
sporcie
Witamina B1 bierze udział w
procesie generowania energii podczas aktywności fizycznej, dlatego jej niedobór
jest powiązany ze spadkiem wydolności fizycznej. Szczególnie u sportowców
spożywających duże ilości pożywienia, dzienna dawka tiaminy powinna wynosić 0,5mg
na każde 1000 spożytych kilokalorii. Wysokie dawki witaminy B1 sprzyjają
również regeneracji organizmu. Badania na sportowcach takich dyscyplin jak
strzelectwo lub łucznictwo pokazały pozytywny wpływ suplementacji witaminą B1
na ich wyniki sportowe. U sportowców dyscyplin siłowych nie zaobserwowano
znaczących korzyści z przyjmowania witaminy B1.
Ciekawostki na temat witaminy B1
U alkoholików często występuje
niedobór witaminy B1, ponieważ osoby z alkoholowym stłuszczeniem wątroby
upośledzony zostaje proces przemiany tiaminy do jej aktywnej formy.
Witaminę B1 jako pierwszy na
świecie wyodrębnił Polak – Kazimierz Funk w 1911 roku. Podczas badań nad
chorobą beri-beri odnalazł związek, którego niedobór powoduję tę chorobę –
witaminę B1 – i nazwał ją witaminą.
Witamina B2 (ryboflawina)
witamina b Wcześniej znana jako
witamina G, ryboflawina zapewnia stabilność czerwonych płytek krwi oraz bierze
udział w wielu procesach energetycznych. Najważniejszym z nich jest oddychanie
komórkowe, czyli transport tlenu do komórek, które jest podstawą oprawnego
funkcjonowania organizmu. Jej obecność jest również niezbędna do poprawnego
działania innych witamin z grupy B – niacyny i witaminy B6.
Skutki niedoboru witaminy B2:
1. Choroby
układu nerwowego
2. Bóle
mięśni
3. Infekcje
jamy ustnej
4. Anemia
Zapotrzebowanie na witaminę B2:
Zalecenia odnośnie
rekomendowanej, dziennej dawki witaminy B2 wacha się pomiędzy 1,1-1,3 mg dla
kobiet oraz 1,3-1,7 mg dla mężczyzn. Po 50. roku życia zapotrzebowanie na
ryboflawinę maleje. Deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna zwiększają zapotrzebowanie
na witaminę B2.
Najbogatsze źródła witaminy B2:
1. Jajka
2. Chude
mięso
3. Nabiał
4. Brokuły
Witamina B2 - zastosowanie w
sporcie
Osiągi sportowe osób, u których
stwierdzono niedobry witaminy B2 były zdecydowanie gorsze niż u osób z
prawidłowym poziomem witaminy. Jakkolwiek dodatkowa suplementacja ryboflawiną u
osób z prawidłowym, początkowym jej poziomem nie spowodowała polepszenia
osiągów sportowych. Dlatego suplementacja witaminą B2 sprawdzi się jedynie u
sportowców z jej niedoborem.
Witamina B2 - ciekawostki
1. Jaskrawożółty
kolor moczu po spożyciu multiwitaminy to właśnie witaminą B2, której nadmiar
organizm wydala z organizmu
2. W
skład witaminy B2 wchodzi grupa alkoholowa, o nazwie rybitol. Stąd też wywodzi
się nazwa ryboflawina
3. Witamina
B2 może okazać się bezpiecznym lekiem na mocny ból głowy, ponieważ dawki rzędu
400 mg, zmniejszały u polowy badanych osób częstotliwość występowania migreny
4. Witamina
B2 jest zawarta, w dużych ilościach w zielonych warzywach. Jakkolwiek
blanszowanie ich przed zmrożeniem powoduje spadek jej zwartości blisko o
połowę.
Witamina B3 (niacyna)
Organizm jest w stanie
samodzielnie syntetyzować witaminę B3, ale w takich małych ilościach, że
naukowcy zaliczyli niacynę do witamin, które musimy dostarczać wraz z
pożywieniem. Zwana przez niektórych witaminą PP, niacyna została wyodrębniona
podczas epidemii pelagry – choroby skóry powstałej z niedoboru witaminy B3.
Niacyna to tak naprawdę wspólna nazwa dla dwóch związków: kwasu nikotynowego i
nikotynamidu. Witamina B3 bierze udział w przemianach metabolicznych
prowadzących do powstawania energii, głownie poprzez dostarczenie elektronu do
łańcucha procesu tworzącego ATP. Podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B
odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
Skutki niedoboru witaminy B3
1. Spowolnienie
metabolizmu
2. Choroby
układu nerwowego
3. Pelagra
Zapotrzebowanie na witaminę B3
Zapotrzebowanie na niacynę wynosi
około 17 mg dziennie, a biorąc pod uwagę fakt, że organizm jest w stanie
wytworzyć witaminę B3 z tryptofanu (60 mg tryptofanu przekłada się na 1 mg
niacyny), dieta bogata w białko z łatwością pokryje to zapotrzebowanie.
Najbogatsze źródła witaminy B3
1. mięso
2. nabiał,
szczególnie parmezan
3. produkty
zbożowe
Witamina B3 - Zastosowanie w
sporcie
Mimo, że witamina B3 bierze
udział w wielu procesach energetycznych jej suplementacja nie spowodowała
polepszenia osiągów ani w sportach wytrzymałościowych, ani w sportach siłowych.
Pozytywny efekt spożycia suplementu z kwasem nikotynowym zanotowali jedynie
sportowcy, u których ograniczono ilość węglowodanów w diecie. Może to świadczyć
o zasadności stosowania niacyny u sportowców wytrzymałościowych będących na
ketozie, ale na potwierdzone naukowo rezultaty musimy jeszcze poczekać.
Witamina B3 - Ciekawostki
1. Inna
nazwa niacyny – witamina PP wywodzi się od znaczenie przeciwpelagryczna,
ponieważ dostarczenie odpowiednich ilości witaminy B3 chroni prze pelagrą. Fakt
ten potwierdził eksperyment, w którym zamknięto 12 więźniów zakładu karnego w
odizolowanym pomieszczeniu i podawano im dietę opartą na produktach
pozbawionych witamin z grupy B (w szczególności B2 i B3). Pod koniec trzeciego
miesiąca u wszystkich więźniów zaobserwowano zmiany skórne, uważane z objawy
pelagry.
2. Witamina
B3 ma również pozytywnie wpływa na poziom frakcji cholesterolu we krwi-
obniżając VLDL oraz podwyższając HDL.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Najważniejszą formą witaminy B5
jest kwas pantotenowy i na jego roli się skoncentrujemy. Jest on odpowiedzialny
między innymi za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, ale przede wszystkim
jego aktywna forma – koenzym A – bierze udział w pozyskiwaniu energii z
węglowodanów, białek i tłuszczów. Wpływa również pośrednio na tworzenie
melatoniny, neuroprzekaźników oraz N-acetylo L-glukozaminy. Odpowiedni poziom
kwasu pantotenowego wpływa zatem na regenerację wątroby, dobry sen i sprawne
funkcjonowanie mózgu. Koenzym A pośredniczy także w produkcji, tak ważnej dla wszystkich
sportowców witaminy D.
Skutki niedoboru witaminy B5
Podobnie jak w wypadku innych
witamin z grupy B, niedobór kwasu pantotenowego objawia się w postaci problemów
z układem nerwowym. Jednak niewystarczająca ilość witaminy B5 w przyjmowanym
pożywieniu jest bardzo rzadką sytuacją. Pojawia się jedynie w niskokalorycznej
diecie składającej się wyłącznie z przetworzonych produktów. W warunkach
laboratoryjnych, ochotnicy których pozbawiono witaminy B5, skarżyli się na:
1. Trudności
z koncentracją
2. Drętwienie
kończyn
3. Senność
4. Osłabienie
organizmu
Zapotrzebowanie na witaminę B5
Nazwa kwasy pantotenowego
pochodzi od greckiego słowa pantos, co oznacza „obecny wszędzie”. Tak więc,
witamina B5 w postaci kwasy pantotenowego jest obecna w wielu produktach spożywczych,
i jej zapotrzebowanie jesteśmy w stanie pokryć nawet na diecie ubogiej w
kalorie(600-1200 kcal). Zapotrzebowanie tej witaminy jest ustalone na 7 mg
dziennie, jednak większe dawki nie wykazują toksycznego działania, więc ryzyko
przedawkowania jest znikome. Nie stwierdzono, aby osoby o dużej aktywności
fizycznej potrzebowały większych ilości witaminy B5.
Najbogatsze źródła witaminy B5
1. Wątroba,
nerki
2. Płatki
owsiane
3. Jaja
4. Orzechy
Witamina B5 - Zastosowanie w
sporcie
Zastosowanie witaminy B5 w
sporcie koncentruje się na działaniu acetylokoenzymu A (acetyl-CoA), który
powstaje przy użyciu kwasu pantotenowego. Acetyl-CoA jest odpowiedzialny za
syntezę glikogenu – źródła energii dla pracujących mieśni. W badaniu na myszach
stwierdzono obniżoną wytrzymałość mięśniową u myszy z deficytem witaminy B5,
spowodowaną właśnie niskimi zapasami glikogenu mięśniowego.
Dodatkowo acetyl-CoA uczestniczy
w procesie generującym ATP - główne źródło energii mitochondriów. Dla
optymalizacji wytwarzania ATP, sportowcy powinni łączyć dietę bogatą w źródła
B5 wraz z monohydratem kreatyny. Takie połączenie sprawdzi się szczególnie u
sportowców dyscyplin takich jak biegi sprinterskie, lekkoatletyka i sztuki
walki.
Witamina B5 - Ciekawostki
1. Najbogatszym
źródłem kwasu pantotenowego jest ludzkie mleko, dlatego kobiety w trakcie
laktacji powinny spożywać dużo produktów bogatych w witaminę B5.
2. Podczas
II Wojny Światowej u pojmanych jeńców zaobserwowano na szeroka skalę, objawy
takie jak sztywność i uczucie palenia w stopach. To co, na pierwszy rzut oka,
uważano za epidemię nieznanej choroby, było tak naprawdę objawem niedoboru
witaminy B5.
3. Suplementacja
witaminą B5 okazuje się zwiększać tolerancję na ból. Badane osoby, którym
podano 10 mg kwasu pantotenowego były w stanie dłużej wytrzymać z ręką
zanurzoną w lodowatej wodzie. Dlatego też, prowadzi się badania zastosowania
witaminy B5 u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów
Witamina B6
Witamina B6 to zbiorcza nazwa dla
6 pochodnych pirydyny, z których najbardziej znana jest pirydoksyna. Witamina
B6, a konkretniej jej aktywna forma – fosforan pirydoksalu – wpływa na
funkcjonowanie układu odpornościowego, tworzenie hemoglobiny, gospodarkę
hormonalną oraz wpływa na glukoneogenezę i tworzenie niacyny. Suplementacja
witaminą B6 jest zalecana również osobą z problemami układu sercowo-naczyniowego,
ponieważ bierze ona udział w tworzeniu prostaglandyn, które odpowiadają między
innymi za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi i właściwą pracę serca.
Związek ten pełni zatem wiele
funkcji w naszym organizmie, ale w życiu sportowców będzie miał szczególne
znaczenie ze względu na swój udział w procesie pozyskiwania energii z
aminokwasów oraz wykorzystania glikogenu mięśniowego.
Skutki niedoboru Witaminy B6
1. Obniżenie
sprawności procesów myślowych
2. Apatia
3. Bezsenność
4. Niedokrwistość
Witamina B6 jest powszechnie
obecna w naszym pożywieniu, więc rzadko można zaobserwować skutki jej
niedoboru. Jakkolwiek istnieją osoby, u których zaburzone jest metabolizowane
wszystkich witamin z grupy B (w tym B6). W takiej sytuacji objawy niedoboru są
bardzo szerokie, lecz skupiają się głównie na upośledzeniu układu nerwowego.
Zapotrzebowanie na witaminę B6
Zapotrzebowanie na witaminę B6
wynosi 1,3 mg dziennie, dla osób poniżej 50 roku życia. Wraz z wiekiem, kiedy
spada sprawność umysłowa, zaleca się zwiększenie dawki witaminy B6 do 2mg. W
związku z tym, że witamina B6 bierze udział w procesie rozkładu białek,
sportowcy na wysokobiałkowej diecie powinny zwiększyć spożycie tej witaminy.
Przykładowo sportowiec ważący 70 kilogramów, spożywający 2 gramy białka na
kilogramy masy ciała, powinien spożywać 2,7mg witaminy B6 dziennie. Mimo, że
toksyczność witaminy B6 jest bardzo niska, to spożywanie je przez długi okres w
dawce 50 mg dziennie może spowodować neuropatię.
Najbogatsze źródła witaminy B6
1. Drób
2. Podroby
3. Jaja
4. Ryby
Witamina B6 - Zastosowanie w
sporcie
Witamina B pełni kluczową role w
wielu procesach energetycznych. Po pierwsze, jej najbardziej aktywna forma fosforan pirydoksalu, jest ko faktorem
enzymów rozkładających białka. Po drugie pośredniczy w glukoneogenezie –
procesie wytwarzania energii z aminokwasów. Ostatecznie witamina B6 bierze
udział w pozyskiwaniu energii z paliwa jakie nasz organizm gromadzi w mięśniach
– glikogenu.
Badania na osobach, u których
stwierdzono niedobory witaminy B6 ukazują, że niedostateczna ilość witaminy B6
zmniejsza wydolność tlenową organizmu, powoduje wolniejszą regenerację oraz
zmniejsza maksymalną moc u badanych sportowców. Dodatkowo badania potwierdziły
fakt, że wraz ze wzrostem aktywności fizycznej wzrasta zużycie witaminy B6,
więc tym samym u osób ciężko trenujących dzienna dawka tej witaminy powinna być
większa. Podobnie jak w przypadku większości witamin z grupy B znaczne
zwiększone spożycie witaminy B6, u sportowca z normalnym poziomem tej witaminy,
nie polepszyło w żaden sposób wyników sportowych.
Witamina B6 - Ciekawostki
1. Wysokie
dawki witaminy B6 są często stosowane przez sportowców na cyklach sterydowych,
ponieważ B6 jest koenzymem zaangażowanym w syntezę dopaminy, która z kolei
blokuje wydzielanie prolaktyny i zapobiega ginekomastii,
2. Witamina
B6 zwiększa jasność i szybkość myślenia, dlatego często stanowi dodatek do
napojów energetycznych i środków pobudzających,
3. Witamina
B6 bierze duży udział w formowaniu układu nerwowego u płodu. Badania na
zwierzętach pokazały, że osobniki z deficytem witaminy B6 wydały na świat
potomstwo z mniejszymi mózgami.
Witamina B7 (biotyna)
Witamina B7 bierze udział w
szeregu procesów generujących energię, wpływa pozytywnie na stan skóry i
włosów, wspomaga funkcje tarczycy oraz bierze udział, wraz z witaminą K, w
procesie krzepnięcia krwi. Biotyna bierze udział również w transporcie
dwutlenku węgla, oraz przyczynia się do zachowania stabilnego poziomu cukru we
krwi, dlatego o jej uzupełnienie powinny zadbać osoby cierpiące a cukrzyce typu
II. Witamina H, bo tak też jest nazywana biotyna, jest uważana za witaminę
piękna, ze względu na zawartość siarki w swojej budowie. Oddziałuje więc
pozytywnie, na paznokcie, włosy i skórę, a niektórzy twierdzą, że hamuje proces
powstawania siwych włosów.
Skutki niedoboru biotyny
W związku z tym, że witamina B7
może być syntezowana przez bakterie jelitowe, do jej niedoborów dochodzi
niezwykle rzadko. Najczęściej na niedobór biotyny cierpią osoby po długotrwałej
antybiotykoterapii oraz osoby spożywające dużą ilość surowych jajek.
Antybiotyki wyniszczają florę bakteryjną, która wytwarza witaminę B7, a surowe
białko jaja zawiera awidynę – białko, które wiąże się z biotyna
uniemożliwiający tym samym jej przyswajanie. Do najczęstszych objawów niedoboru
biotyny należy:
1. Wypadanie
włosów
2. Infekcje
skórne
3. Osłabienie
4. Problemy
z pamięcią
Zapotrzebowanie na witaminę B7
Minimalna, rekomendowana dawka
witaminy B7 to 35 µg dziennie. Jednak wartość ta została ustalona na podstawie
średnich wartości tej witaminy w przekroju zróżnicowanej diety, więc jej
zasadność nie jest potwierdzona naukowo. Fakt, iż nasz organizm jest w stanie
samodzielnie wyprodukować tę witaminę, poprzez działanie bakterii w jelicie
cienkim, znosi potrzebę dostarczania biotyny w postaci suplementów.
Najbogatsze źródła biotyny
1. Żółtko
jaja
2. Wątroba
3. Orzechy
4. Rośliny
strączkowe
Biotyna - Zastosowanie w sporcie
Nie stwierdzono bezpośredniego
wpływu suplementacji witamina B7 na wyniki u sportowców. Jakkolwiek witamina B7
bierze udział w procesie glukoneogenezy oraz utleniania kwasów tłuszczowych.
Uczestniczy także w glikolizie. Dlatego można stwierdzić, że pośrednio biotyna
bierze udział w procesach energetycznych w organizmie. Znajdzie więc
zastosowanie u sportowców wszystkich dyscyplin.
BIotyna - Ciekawostki
1. Suplementy
białkowe oparte na białku pozyskiwanym z jajek może zmniejszać poziom witaminy
B7 w organizmie. Mogą one zawierać sproszkowane białko jaja, które z kolei
zawiera awidynę wiążącą biotynę. Gotowanie jajek powoduje dezaktywację awidyny.
2. Biotyna
jest częstym dodatkiem do suplementów polepszających stan włosów i paznokci,
pomimo tego, że badania potwierdzające jej skuteczność w tym obszarze są
nieliczne. Wypadanie włosów spowodowane niedoborem witaminy B7, rzeczywiści
ustąpiło po uzupełnienie jej braków, lecz na wypadanie włosów powiązane z
procesem starzenia nie zadziałają już żadne dawki biotyny.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy najczęściej jest
suplementowany przez kobiety w ciąży, jego niedobór bowiem, przyczynia się do
poważnych wad płodu. Jakkolwiek działanie witaminy B9 jest znacznie szersze.
Kwas foliowy bierze bowiem udział w procesie reprodukcji komórek w naszym
organizmie. Dzięki niemu komórki wyścielające jelito oraz czerwone płytki krwi
mogą się dzielić. Gdyby ten proces był zaburzony, zmniejszyłaby się
przyswajalność substancji odżywczych w jelicie oraz spadłaby wydolność organizmu,
spowodowana gorszym transportem tlenu do komórek.
Skutki niedoboru witaminy B9
1. Niedokrwistość
2. Osłabienie
3. Zahamowanie
wzrostu komórek
Zapotrzebowanie a witaminę B9
Zapotrzebowanie na witaminę B9
wynosi 0,4 mg dziennie. Znacząco wzrasta natomiast, u kobiet ciąży. Nie stwierdzono zwiększonego
zapotrzebowania na kwas foliowy u trenujących sportowców. Jakkolwiek podczas
aktywności fizycznej następuje wzmożone zapotrzebowanie na kreatynę oraz proces
metylacji zachodzi intensywniej. Zarówno w procesie przemian energetycznych
kreatyny, jak i w procesie metylacji bierze udział witamina B9, więc można
wyciągnąć wniosek, że pośrednio zwiększa się zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Najbogatsze źródła witaminy B9
1. Wątroba
drobiowa
2. Szpinak
3. Produkty
zbożowe
4. Pestki
dyni
Witamina B9 - Zastosowanie w
sporcie
Kwas foliowy jest bardzo ważny
przede wszystkim dla sportowców sportów wytrzymałościowych. Bierze on bowiem
udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a im więcej czerwonych krwinek
mamy tym więcej tlenu nasz organizm jest w stanie przetransportować do komórek.
Witamina B9 obniża poziom homocysteiny, co nie wpływa bezpośrednio na wyniki
sportowe, ale gwarantuje zdrowy i sprawnie funkcjonujący układ
sercowo-naczyniowy. Naukowcy twierdzą, że ćwiczenia fizyczne mogą powodować
wzrost poziomu homocysteiny. U badanych triathlonistów, aż ¼ z nich miała
podwyższony poziom homocyteiny we krwi, co pozostawione bez interwencji może
doprowadzić zwężenia światła tętnic.
Witamina B9 - Ciekawostki
1. Nazwa
kwas foliowy wywodzi się od łacińskiego słowa folium, oznaczającego liść.
Bowiem witamina B9 została wyodrębniona z liści szpinaku,
2. W
związku z niskim poziomem kwasu foliowego u Amerykanów, zaczęto dodawać
witaminę B9 do produktów mącznych takich jak chleb czy makaron
3. Witamina
B9 znacząco wpływa na tworzenie neuroprzekaźników. Jest więc powszechnie
stosowana jako środek wspomagający, w leczeniu depresji lub chronicznego
stresu.
I ostatnia z Witamin B. B12!
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B12 (kobalamina) bierze
udział w procesie tworzenia nowych czerwonych krwinek, a więc wpływa na
efektywność transportu tlenu do komórek. Z tego względu powinna być
suplementowana szczególnie przez sportowców wytrzymałościowych. Jednak witamina
B12 pełni również bardzo ważną rolę w zachowaniu dobrego zdrowia, ponieważ jest
niezbędna do przeprowadzenia procesu metylacji. Witamina B12 zapobiega również
chorobą układu sercowo-naczyniowego, dbając przede wszystkm o prawidłowy stan
naszych żył i tętnic.
Skutki niedoboru witaminy B12
1. Neuropatia
2. Anemia
megaloblastyczna
3. Osłabienie
4. Stany
depresyjne
Witamina B12 pełni wiele funkcji
w organizmie, jednak najważniejsze z nich to pomoc w:
1. prawidłowym
funkcjonowaniu układu nerwowego
2. utrzymaniu
prawidłowych funkcji psychologicznych
3. prawidłowej
produkcji czerwonych krwinek
4. prawidłowego
funkcjonowaniu układu odpornościowego
5. oraz
przyczynia się do:
·
zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
·
utrzymania prawidłowego metabolizmu
energetycznego
Zapotrzebowanie na witaminę B12
Zapotrzebowanie na witaminę B12
jest bardzo małe, ponieważ wynosi 3 µg. U zdrowej osoby zapotrzebowanie to jest
z łatwością pokrywane z codziennej diety. Jednak na ilość dostarczanej witaminy
B12 powinny zwrócić uwagę osoby po 50 roku życia, ponieważ wraz z wiekiem
możliwe jest zwyrodnienie komórek wyścielających jelita – enterocytow, i tym
samym zmniejszenie przyswajania witamin z pożywienia. O suplementacji
kobalaminą powinni zdecydowanie zadbać weganie, ponieważ zawartość witaminy B12
(obficie występującej w produktach pochodzenia zwierzęcego) w przeciętnej
diecie wegańskiej występuje w ilości jedynie 0,4 µg.
Najbogatsze źródła witaminy B12
1. Mięso
2. Jaja
3. Nerki,
wątroba
4. Nabiał
Witamina B12 - Zastosowanie w
sporcie
Witamina B12 odpowiada za
poprawne funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, a jej niedobór może
prowadzić do pogorszenia funkcjonowania tego układu i innych chorób
neurologicznych. Dlatego sportowcy dyscyplin, w których ważny jest timing,
koordynacja i zdolność do szybkiego reagowania, powinni zadbać o dostarczenie w
diecie odpowiednich jej ilości.
Kobalamina umożliwia
kontrolowanie poziomu homocysteiny we krwi, a ostatnie badania ukazują
powiązanie pomiędzy niskim poziomem homocysteiny, a lepszą kondycją fizyczną.
Dodatkowo wysoki poziom homocyteiny pogarsza funkcjonowanie układu
krwionośnego, którego dobra kondycji jest kluczowa dla każdego sportowca.
Badania odnośnie suplementacji
witaminy B12 u sportowców nie wykazały jej pozytywnego działania na kondycje
fizyczną. Jakkolwiek w badaniu, w którym zastosowano bardzo wysokie dawki
witaminy B12 - 600 µg – wraz z witaminami B1 oraz B6, odnotowano polepszenie
osiągów sportowych u badanych osób, w trakcie trwania suplementacji. Dowodzi
to, że sportowcy powinni dostarczać całe spektrum witamin z grupy B, potęgując
jednocześnie dawki witaminy B12 w okresie startowym.
Witamina B12 - Ciekawostki
1. Niski
poziom witaminy B12 może być ciężki do wykrycia u osób z chorobami wątroby lub
białaczką. Bowiem niski poziom B12 w komórkach, jest maskowany przez normalny,
lub podwyższony poziom B12 we krwi, w zawiązku intensywnego jej wydzielania
przez komórki wątrobowe i leukocyty.
2. Problemy
z układem nerwowym, powstałe z wyniku niedoboru witaminy B12, są spowodowane
niezdolnością organizmu do wytworzenia tłuszczowych elementów otoczki
mielinowej – drogi, którą poruszają się impulsy nerwowe.
3. Osoby
na diecie wegańskiej mogą dostarczać witaminę B12 poprzez spożycie nieumytych
warzyw. W ziemi znajdują się bakterie wytwarzające witaminę B12. Bakterie te w
większości biorą się z odchodów zwierząt hodowlanych. Jakkolwiek spożywanie
nieumytych warzyw może prowadzić do wielu chorób.
Moje osobiste zapotrzebowanie na witaminę B jest bardzo duże. Na razie stosuję NEUROVIT. Tam jest głównie WITAMINA B1, B6 oraz B12.
W Polsce niestety nie ma badań na
poziom WITAMINY B1 w organizmie. W sumie
jeszcze nie znalazłam nigdzie. W Europie też nie.
Po tych badaniach wprost widać, im wyższy poziom witaminy b12, bardziej przekroczona norma tym ja się lepiej czuję!
Dlatego biorę cierpliwie
NEUROVIT, acz teraz mam 10 dni dyspensy. Ale o tym jutro!
Komentarze
Prześlij komentarz