WITAMINA E

Dzisiaj kilka mądrych słów o witaminie E:


Brak witaminy E wiąże się często z nieodpowiednią dietą, niedożywieniem i problemami z absorpcją tłuszczu.
Niedobór tej witaminy objawia się przede wszystkim problemami neurologicznymi, włączając zaburzenia równowagi i koordynacji, uszkodzenie nerwów czuciowych – neuropatię, słabość mięśni i uszkodzenia tkanki oczu.

Niedobory witaminy E
Brak witaminy E wiąże się często z nieodpowiednią dietą, niedożywieniem i problemami z absorpcją tłuszczu.
Niedobór tej witaminy objawia się przede wszystkim problemami neurologicznymi, włączając zaburzenia równowagi i koordynacji, uszkodzenie nerwów czuciowych – neuropatię, słabość mięśni i uszkodzenia tkanki oczu.
Wiele leków może obniżyć wchłanianie witaminy E i przyczynić się do niedoborów. Warto monitorować poziom witaminy E i ewentualne niedobory podczas przyjmowania leków przeciwdrgawkowych i preparatów zawierających substancje takie jak fenytoina, fenobarbital, karbamazepina, kolestyramina, kolestypol, izoniazyd, oleje mineralne, czy sukraflat.
Funkcje witaminy E w organizmie
– Utrzymuje integralność błon komórkowych w całym ciele i chroni tłuszcze w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL nazwane również „złym cholesterolem”) przed utlenianiem.
– Poprawia przepływ krwi.
– Zmniejsza ryzyko zawału serca zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
– Chroni przed kataraktami.
– Może mieć wpływ na leczenie chorób serca, przede wszystkim na chorobę wieńcową.
– Wspomaga proces odpowiedzi immunologicznej, który obniża się wraz z wiekiem.
– Obniża tak zwany „zły” cholesterol.
– Obniża proliferację i wspomaga zaprogramowaną śmierć komórki w przypasku komórek nowotworowych.
– Według niektórych badań zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, przede wszystkim trzustki i prostaty.
– Zmniejsza stres oksydacyjny.
– Spowalnia rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Zdrowe roślinne źródła to między innymi: oliwa z oliwek tłoczona na zimno, migdały, orzechy laskowe, szpinak, awokado i marchewka.
Tolerancja
Poniżej przedstawiam jak plasują się dopuszczalne według badań, orientacyjne dawki witaminy E. Oczywiście maksymalna dawka zależy od wskazań zdrowotnych i poziomu witaminy E w organizmie.
– noworodki do 12 miesiąca życia: brak odpowiednich badań
– dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia: 200 mg (300 IU)
– dzieci pomiędzy 3 a 9 rokiem życia: 300 mg (450 IU)
– dzieci pomiędzy 9 a 13 rokiem życia: 600 mg (900 IU)
– nastolatki pomiędzy 13 a 19 rokiem życia: 800 mg (1200 IU)
– dorośli powyżej 19 roku życia: 1000 mg (1500 IU)

Reasumując:
Suplementacja witaminy E jest niezwykle istotna, szczególnie, że ze źródeł spożywczych nie przyjmuje się jej najwięcej. Zależnie od stanu zdrowia i indywidualnych wymagań organizmu optymalna dawka waha się pomiędzy 400 a 1200 IU dziennie.

Skonsultuj z naturopatą lub dobrym lekarzem dawkę, szczególnie jeśli przyjmujesz inne leki.
Jednak jak wynika z powyższego, należy ją suplementować!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SPASTYCZNOŚĆ CD

KPU - Kryptopiroluria

WITAMINA D3