WITAMINA E
Dzisiaj kilka mądrych słów o witaminie E:
Brak witaminy E wiąże się często z nieodpowiednią dietą,
niedożywieniem i problemami z absorpcją tłuszczu.
Niedobór tej witaminy objawia się przede wszystkim
problemami neurologicznymi, włączając zaburzenia równowagi i koordynacji,
uszkodzenie nerwów czuciowych – neuropatię, słabość mięśni i uszkodzenia tkanki
oczu.
Niedobory witaminy E
Brak witaminy E wiąże się często z nieodpowiednią dietą,
niedożywieniem i problemami z absorpcją tłuszczu.
Niedobór tej witaminy objawia się przede wszystkim
problemami neurologicznymi, włączając zaburzenia równowagi i koordynacji,
uszkodzenie nerwów czuciowych – neuropatię, słabość mięśni i uszkodzenia tkanki
oczu.
Wiele leków może obniżyć wchłanianie witaminy E i przyczynić
się do niedoborów. Warto monitorować poziom witaminy E i ewentualne niedobory
podczas przyjmowania leków przeciwdrgawkowych i preparatów zawierających
substancje takie jak fenytoina, fenobarbital, karbamazepina, kolestyramina,
kolestypol, izoniazyd, oleje mineralne, czy sukraflat.
Funkcje witaminy E w organizmie
– Utrzymuje integralność błon komórkowych w całym ciele i
chroni tłuszcze w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL nazwane również „złym
cholesterolem”) przed utlenianiem.
– Poprawia przepływ krwi.
– Zmniejsza ryzyko zawału serca zarówno u kobiet jak i u
mężczyzn.
– Chroni przed kataraktami.
– Może mieć wpływ na leczenie chorób serca, przede wszystkim
na chorobę wieńcową.
– Wspomaga proces odpowiedzi immunologicznej, który obniża
się wraz z wiekiem.
– Obniża tak zwany „zły” cholesterol.
– Obniża proliferację i wspomaga zaprogramowaną śmierć
komórki w przypasku komórek nowotworowych.
– Według niektórych badań zmniejsza ryzyko zachorowania na
nowotwory, przede wszystkim trzustki i prostaty.
– Zmniejsza stres oksydacyjny.
– Spowalnia rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak
choroba Alzheimera i Parkinsona.
Zdrowe roślinne źródła to między innymi: oliwa z oliwek
tłoczona na zimno, migdały, orzechy laskowe, szpinak, awokado i marchewka.
Tolerancja
Poniżej przedstawiam jak plasują się dopuszczalne według
badań, orientacyjne dawki witaminy E. Oczywiście maksymalna dawka zależy od
wskazań zdrowotnych i poziomu witaminy E w organizmie.
– noworodki do 12 miesiąca życia: brak odpowiednich badań
– dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia: 200 mg (300 IU)
– dzieci pomiędzy 3 a 9 rokiem życia: 300 mg (450 IU)
– dzieci pomiędzy 9 a 13 rokiem życia: 600 mg (900 IU)
– nastolatki pomiędzy 13 a 19 rokiem życia: 800 mg (1200 IU)
– dorośli powyżej 19 roku życia: 1000 mg (1500 IU)
Reasumując:
Suplementacja witaminy E jest niezwykle istotna, szczególnie,
że ze źródeł spożywczych nie przyjmuje się jej najwięcej. Zależnie od stanu
zdrowia i indywidualnych wymagań organizmu optymalna dawka waha się pomiędzy
400 a 1200 IU dziennie.
Skonsultuj z naturopatą lub dobrym lekarzem dawkę,
szczególnie jeśli przyjmujesz inne leki.
Jednak jak wynika z powyższego, należy ją suplementować!
Komentarze
Prześlij komentarz