JARMUŻ
Tak jak wspominałam wczoraj, od
niedzieli z Miśkiem pijemy zielony koktajl. Jednym ze składników jest warzywo –
jarmuż.
Jarmuż jest niskokaloryczny – w
100 g liści znajduje się tylko 29 kcal i aż 4 gramy błonnika, i co oczywiste,
prawie nie zawiera tłuszczu. Ze względu na dużą zawartość błonnika, pobudza
perystaltykę jelit oraz pomaga podobno zrzucić zbędne kilogramy. Mam nadzieję,
że mnie to nie będzie dotyczyć! A po Miśku na razie nie widać. Pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu,
dzięki czemu dba o serce i zdrowy układ krążenia.
Jarmuż ma też dużo wapnia – w 100
g zawiera go ponad 150 mg, czyli więcej niż mleko krowie. Wapń jest niezbędny
dla właściwej budowy kości i zębów oraz przeciwdziała osteoporozie. Odpowiedni
jego poziom w diecie przyspiesza metabolizm.
Jest naturalnym środkiem, który
oczyszcza organizm z toksyn. Zielone warzywo jest świetnym źródłem witaminy C,
K i A. Ten rodzaj kapusty dostarcza witaminy K w dawce przekraczającej jej
dzienne zapotrzebowanie. Jest to bardzo ważne, bo ta witamina odpowiada za
ochronę przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Dieta bogata w witaminę
K odpowiada za prawidłową budowę kości, dobrą krzepliwość krwi, regulację
poziomu cukru we krwi. Pamiętajmy, że witamina K to substancja rozpuszczalna w
tłuszczach. Warto zatem, zajadając się jarmużem, dodać do niego odrobinę
dobrego oleju.
Jarmuż zawiera wiele cennych
flawonoidów i karotenoidów, przez co pomaga chronić naszą siatkówkę i soczewkę
oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w nim witamina A,
luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok i skórę.
Skoro mowa o witaminach, to jak
wiadomo, hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu.
Duża ilości witaminy C i A poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Co
istotne, jarmuż posiada tych dwóch witamin tak dużo, że spokojnie zaspokaja
dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka.
Jarmuż zawiera ponad 45 różnych
przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
Zielone liście kapustne zawierają sulforafan (związek posiadający silne
właściwości przeciwnowotworowe, które pomagają chronić nas przed rakiem m.in.
piersi, jajnika, żołądka, jelit i prostaty).
Jarmuż ma silne właściwości
przeciwzapalne i antybakteryjne. Zachowana równowaga kwasów tłuszczowych
omega-3 i omega-6 pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji. Odpowiednia dawka
kwasów omega-3, jaką znajdziemy w jarmużu, pomaga w walce z zapaleniem stawów,
co jest niezwykle ważne dla osób trenujących i rehabilitujących.
Jarmuż jest bogaty w substancje
odżywcze. Zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na
nasz organizm.
/źródło: fabrykasily.pl/
Dlatego od niedzieli pijemy taki
koktajl, gdzie elementem składnikowym jest jarmuż!
Komentarze
Prześlij komentarz